wtorek, 16 grudnia 2014

Danie w 10 minut: Makaron ryżowy z porem, kiełkami, tykwą i rzodkwią marynowaną

Ostatnio brak mi czasu na wszystko. Zwykle jest go mało ale teraz doba zdecydowanie wydaje mi się o kilkanaście godzin za krótka. Tym bardziej cenie sobie przepisy na dania które wykonam w kilka - kilkanaście minut. Zaraz Święta i zacznie się miesiąc pełen barszczu, pierogów, i innych polskich pyszności. Póki jednak do świąt jeszcze chwilka na co dzień staram się cieszyć nieco orientalnymi smakami:)

Polecam Wam ten przepis na makaron ryżowy. W zaledwie 10 minut macie pyszne, sycące i pięknie wyglądające danie. Takie, do którego aż chce się wracać!

Makaron ryżowy
z porem, kiełkami, tykwą i rzodkwią marynowaną


SKŁADNIKI:
150 g makaronu ryżowego
1 szklanka pora pokrojonego w cienkie półplasterki
1 szklanka kiełków na patelnie
1/2 szklanki tykwy marynowanej (pokrojonej w drobne kawałki)
1/2 szklanki rzodkwi marynowanej (pokrojonej w krótkie słupki)
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka sezamu
2 łyżki sosu teriyaki
4 duże łyżki sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE:
Makaron wrzucamy do miski z gorącą wodą na 5 min. W tym czasie kroimy warzywa i siekamy pietruszkę. Makaron odcedzamy.
Do woka na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kiełki i pora a po 2 minutach tykwę i rzodkiew. Dodajemy odcedzony makaron oraz sos teriyaki i sojowy. Dokładnie mieszamy i trzymamy na woku (ew patelni) jeszcze 2 minuty. Podajemy z pietruszką i sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz