niedziela, 15 lutego 2015

Frytki z batatów z rozmarynem

Pieczone słodkie ziemniaki mogą być świetnym dodatkiem do obiadu ale są też fajnym daniem zupełnie osobno lub w towarzystwie lekkiej sałatki. To zdrowa alternatywa dla przekąski do wieczornego filmu i dobra propozycja dla maluchów (nawet tych najmłodszych u których dopiero rozszerzamy dietę, bataty są delikatne i łagodne dla brzuszka).

PS: Upieczone listki świeżego rozmarynu są przepyszne do chrupania :)


Frytki z batatów pieczone z rozmarynem
+ dip jogurtowy



SKŁADNIKI:
2 duże bataty
kilka gałązek rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka jogurtu greckiego
kilka gałązek koperku

PRZYGOTOWANIE:
Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w słupki (frytki). Obtaczamy je w oliwie z oliwek i Wykładamy na blachę. Układamy na nich rozmaryn.
Zapiekamy w 220 stopniach przez około 30 minut w tym 15 minut na termoobiegu. Polecam zamieszać 1-2 razy podczas pieczenia aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
Jogurt mieszamy z drobno posiekanym koperkiem.
Upieczone batatowe frytki podajemy z dipem jogurtowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz