Sajgonki z marynowaną rzepą, marchewką i porem
SKŁADNIKI:
papier do sajgonek
50 g ryżu ugotowanego na sypko (użyłam ryżu białego i dzikiego)
1/2 szklanki pokrojonej w cienkie paski rzepy marynowanej
1 szklanka startej na grubych oczkach marchwi
1/2 szklanki pora drobno pokrojonego
3 duże łyżki kukurydzy
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta papryki ostrej
sos do sajgonek + ew. sos teriyaki
kiełki
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy na sypko, przesypujemy do miski. Na gorącej patelni z oliwą smażymy warzywa przez dosłownie 2 minuty - aby nadal były chrupkie. Dodajemy je do ryżu, posypujemy ostrą papryką i dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy lekko zwilżamy, nakładamy na niego łyżkę farszu i zawijamy. Gotowe sajgonki smażymy na oleju i przed podaniem osuszamy na ręczniku papierowym. Pamiętajmy, aby olej był bardzo gorący aby sajgonki go nie wciągnęły i żeby utworzyła się z ich każdej strony chrupiąca i rumiana, złota skorupka.
Podajemy z ulubionym sosem i z kiełkami.
supwe przepis! czy papier do sajgonek kupuje się w normalnym Kerfurze? :) i które kiełki najbardziej pasują do tego przepisu?
OdpowiedzUsuńKala, ja kupuje w kuchniach świata lub w hurtowni Nobi online bo ja lubię najbardziej papier ryżowy kwadratowy a jego ciężko znaleźć w markecie. ale taki zwykły, okrągły, jak najbardziej znajdziesz w większości marketów.
OdpowiedzUsuńCo do kiełków to ja użyłam mix kiełków (soczewica, lucerna, rzodkiewka). Po prostu dobierz takie, które Ty najbardziej lubisz.
dzięki za odpowiedź! już wszystko mam, mogę działać ;)
OdpowiedzUsuń