środa, 12 listopada 2014

Pizza pomidorowa na kruchym cieście

Niezwykle pyszne i kruche ciasto i mocno pomidorowy smak 
Sos pomidorowy z tego przepisu nadaje się też świetnie jako salsa do quesadilli.

Pizza pomidorowa na kruchym cieście


SKŁADNIKI:
ciasto: 
2,5 szklanki mąki
30 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
szczypta soli i szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sery i warzywa:
1 duży ser mozzarella
4 pomidory
3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki ziół (użyłam bazylię, pietruszkę, tymianek i odrobinę suszonego czosnku)
2 garści oliwek
1 mała cebulka
 garść rukoli

PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy mąkę, sól i cukier i dokładnie mieszamy aż utworzy się jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość (na minimum godzinę).

Cebulkę kroimy w piórka, mozzarellę i 1 pomidora w plastry. Pozostałe pomidory wraz z przecierem i ziołami blendujemy.
Ciasta nie wałkujemy! rozgniatamy i rozciągamy je na blasze uprzednio posmarowanej oliwą z oliwek.
Ciasto pokrywamy sosem, mozzarellą, cebulą, oliwkami i plastrami pomidora.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.

Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym oraz z rukolą.


Na zdjęciu pizza pomidorowa oraz pizza z dynią z tego przepisu.

1 komentarz: