Niezwykle pyszne i kruche ciasto i mocno pomidorowy smak
Sos pomidorowy z tego przepisu nadaje się też świetnie jako salsa do quesadilli.
Pizza pomidorowa na kruchym cieście
SKŁADNIKI:
ciasto:
2,5 szklanki mąki
30 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
szczypta soli i szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sery i warzywa:
1 duży ser mozzarella
4 pomidory
3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki ziół (użyłam bazylię, pietruszkę, tymianek i odrobinę suszonego czosnku)
2 garści oliwek
1 mała cebulka
garść rukoli
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w
niej drożdże. Dodajemy mąkę, sól i cukier i dokładnie mieszamy aż utworzy się
jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż
ciasto podwoi swoją objętość (na minimum godzinę).
Cebulkę kroimy w piórka, mozzarellę i 1 pomidora w plastry. Pozostałe pomidory wraz z przecierem i ziołami blendujemy.
Ciasta nie wałkujemy! rozgniatamy i rozciągamy
je na blasze uprzednio posmarowanej oliwą z oliwek.
Ciasto pokrywamy sosem, mozzarellą, cebulą, oliwkami i plastrami pomidora.
Pieczemy 20
minut w temperaturze 220 stopni.
Podajemy z pozostałym sosem pomidorowym oraz z rukolą.
Na zdjęciu pizza pomidorowa oraz pizza z dynią z tego przepisu.
Ok, dzisiaj spróbujemy tak :)
OdpowiedzUsuń