wtorek, 7 października 2014

Pizza z dynią

Sezon na dynie w pełni!
Już podawałam Wam przepis na ulubiony krem z dyni (tutaj).
Teraz czas na absolutny hit obiadowy zeszłego tygodnia czyli pizze z dynią. Ciekawy smak, słodki ale złamany cebulką i szczypiorkiem.
dla tych, którzy nie przepadają za cebulą polecam wysmarować ciasto zielonym pesto (z bazylii, roszponki lub/i rukoli - przepis tutaj).
Zdecydowanie pokochałam ten smak!

Pizza z dynią 

SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki
30 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
szczypta soli i szczypta cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
sery i warzywa:
1 mozzarella
80 g sera z niebieską pleśnią
200 g dyni
1 mała czerwona cebulka
1/2 pęczku szczypiorku


PRZYGOTOWANIE: 
Do miski wlewamy ciepłą wodę, rozpuszczamy w niej drożdże. Dodajemy mąkę, sól i cukier i dokładnie mieszamy aż utworzy się jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość (na minimum godzinę).
Dynię ścieramy na grubych oczkach. Mozzarelle kroimy w plasterki, lazura w kostkę. Cebulkę kroimy w pióra.
Ciasta nie wałkujemy! rozgniatamy i rozciągamy je na blasze uprzednio posmarowanej oliwą z oliwek.
Ciasto pokrywamy mozzarellą, cebulką (bądź tak jak wspomniałam-zielonym pesto), serem pleśniowym a następnie dynią.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.
Podajemy z drobno pokrojonym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz