Sałatka z jarmużem, jabłkami i słonecznikiem
z dressingiem pomarańczowo-miodowym
SKŁADNIKI:
4 garści jarmużu (porwanego na drobne kawałki, bez grubych łodyg)
1 słodkie jabłko
garść nasion słonecznika
1 mała pomarańcz
1 duża łyżka miodu
PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż myjemy, osuszamy i liście rwiemy na drobne kawałki pozbawiając je grubszych łodyg. Jabłko kroimy w małe plasterki. Nasiona słonecznika rumienimy na patelni. Pomarańcz kroimy na pół. Jedną połówkę wyciskamy i mieszamy dokładnie w miodem a drugą obieramy i kroimy w małe kawałki.
Jarmuż wysypujemy an duży talerz, posypujemy go prażonymi nasionami słonecznika i kawałkami pomarańczy. Na wierzchu układamy plasterki jabłka. Całość polewamy dressingiem z miodu i pomarańczy.
Cześć, dzień dobry! Przypadkiem znalazłam bloga. Jak tu ładnie i smacznie! W marcu zostanę mamą i widzę dużo przydatnych informacji. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie regularnie:) A swoją drogą marzec to piękny czas na poród - moja starsza jest marcowa. I cały pełzający i początkowo-chustowy okres wypadał w ciepłe dni, ach, same cudowne wspomnienia! :D
Usuń