czwartek, 30 października 2014

Sałatka z jarmużem, jabłkami i słonecznikiem z dressingiem pomarańczowo-miodowym

Przepyszna i lekka, słodka sałatka. Uwielbiam jarmuż, zwykle jem go w formie chipsów gdyż taki najbardziej smakuje dziewczynkom. Lubie też jarmuż duszony. Jednak zdecydowanie warto spróbować go w wersji na surowo. Jest chrupkość i wyrazisty smak idealnie grają ze słodyczą jabłek, pomarańczy i miodu.


Sałatka z jarmużem, jabłkami i słonecznikiem 
z dressingiem pomarańczowo-miodowym



SKŁADNIKI:
4 garści jarmużu (porwanego na drobne kawałki, bez grubych łodyg)
1 słodkie jabłko
garść nasion słonecznika
1 mała pomarańcz
1 duża łyżka miodu

PRZYGOTOWANIE:
Jarmuż myjemy, osuszamy i liście rwiemy na drobne kawałki pozbawiając je grubszych łodyg. Jabłko kroimy w małe plasterki. Nasiona słonecznika rumienimy na patelni. Pomarańcz kroimy na pół. Jedną połówkę wyciskamy i mieszamy dokładnie w miodem a drugą obieramy i kroimy w małe kawałki.
Jarmuż wysypujemy an duży talerz, posypujemy go prażonymi nasionami słonecznika i kawałkami pomarańczy. Na wierzchu układamy plasterki jabłka. Całość polewamy dressingiem z miodu i pomarańczy.

2 komentarze:

  1. Cześć, dzień dobry! Przypadkiem znalazłam bloga. Jak tu ładnie i smacznie! W marcu zostanę mamą i widzę dużo przydatnych informacji. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mnie regularnie:) A swoją drogą marzec to piękny czas na poród - moja starsza jest marcowa. I cały pełzający i początkowo-chustowy okres wypadał w ciepłe dni, ach, same cudowne wspomnienia! :D

      Usuń