czwartek, 16 października 2014

Domowy ekstrakt waniliowy

Lubicie wypieki? Ja kocham! I choć nie zawsze wychodzą mi idealne to liczy się dla mnie coś więcej- wspólna zabawa z dzieciakami przy pieczeniu a także cudowny aromat który rozchodzi się po całym domu.
Nie używam sztucznego cukru wanilinowego- obok prawdziwej wanilii nawet nie stał. Polecam świeże laski wanilii lub coś, co możecie zrobić sami a starcza na bardzo długo czyli domowy ekstrakt waniliowy.
Robi się go niezwykle łatwo, lecz efekt końcowy wymaga cierpliwości. Najlepszy ekstrakt gotowy jest po około miesiącu. Warto jednak czekać.
Nie dość, że starcza na bardzo długo to można do dorabiać na bieżąco.

Domowy ekstrakt waniliowy


SKŁADNIKI:
2 - 3 laski wanilii
200 ml wódki
+mała, zakręcana buteleczka na ok 200 ml ekstraktu

PRZYGOTOWANIE:
Butelkę należy wyparzyć. Laski wanilii kroimy wzdłuż i zalewamy wódką, butelkę zakręcamy. Butelkę należy odstawić w zacienione miejsce, najlepiej do szafki. Co kilka dni warto potrząsnąć butelką.

Ekstrakt najlepszy jest po około miesiącu. Możecie na bieżąco dorzucać nowe laski wanilii, nawet te pozbawione ziarenek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz