środa, 1 października 2014

Makaron bardzo zielony = Jarmuż + brokuły + pietruszka w sosie śmietanowo-serowym.

Makaron z sosem śmietanowo serowym był moim "ciążowym hitem" gdy czekaliśmy na narodziny Mani. Potrafiłam jeść go 2-3 razy w tygodniu i nigdy mi się nie nudził. Dziś dorzuciłam do niego oprocz brokułów także jarmuż i dużo natki pietruszki co dało jeszcze fajniejszy, pełniejszy smak.

Spróbujcie :)

Makaron bardzo zielony
Jarmuż + brokuły + pietruszka 
w sosie śmietanowo-serowym. 

SKŁADNIKI (2 porcje):
1/2 główki brokuła
miseczka jarmużu (liście porwane w drobne kawałki, bez grubych łodyg)
1/2 pęczku natki pietruszki
150 g makaronu (polecam tagiatelle)
szklanka śmietany 18%
80 g sera z niebieską pleśnią (np Lazur)
1 łyżka tymianku
oliwa z oliwek, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Pietruszkę siekamy bardzo drobno.
W małym garnuszku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej ser. Do sosu dodajemy tymianek i 1/2 posiekanej pietruszki.
Na małej patelni na odrobinie oliwy dusimy lekko posolony jarmuż.
Makaron odcedzamy i wykładamy na talerze. Polewamy sosem i dodajemy na wierzch brokuły, jarmuż i pozostałą pietruszkę.
Świetnie smakuje ze świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz