Spróbujcie przepysznych ziemniaków gratin z tymiankiem. Zapiekanka ta wygląda i smakuje obłędnie. Niby ziemniak a danie bardzo eleganckie. I nie jest to takie trudne. Wystarczy 15 minut przygotowań i chwilka cierpliwości, bo później wszystko robi się samo :)
Możecie zrobić je z formie do tarty bądź w naczyniu żaroodpornym.
Ziemniaki gratin z tymiankiem
czyli zapiekanka ziemniaczana
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
200 g dobrego żółtego sera
1,5 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża łyżka masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka listków tymianku
3 ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Naczynie smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Ziemniaki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce. Układamy w formie połowę naszych ziemniaków (tak, aby nachodziły na siebie) i posypujemy je połową żółtego sera. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków.
Na patelni robimy masło ziołowe- rozpuszczamy masło a na nim rozgrzewamy tymianek i wyciśnięte ząbki czosnku. Masełkiem tym zalewamy równomiernie ziemniaki.
Do śmietanki dodajemy sól i pieprz i zalewamy nią ziemniaki a na wierzch posypujemy pozostałym serem żółtym.
Pieczemy 1 g 20 min w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
No i mam obiad na piątek :)
OdpowiedzUsuńOj polecam! Przepyszne są a roboty mało :)
Usuń