niedziela, 26 października 2014

Sałatka z rukolą, camembertem i owocami, z orzechową nutą

Niby zwykła garść rukoli z prostymi dodatkami jednak jest jeden mały szczegół, który nadaje tej przystawce charakteru. To olej z prażonych orzechów włoskich. Nie potrzeba żadnych przypraw, żadnych dressingów. Ma on niezwykle bogaty smak, idealnie współgra z ostrym smakiem rukoli, kremowym i delikatnym camembertem i słodkością żurawiny i winogron. Ostatnio to mój hit na popołudniową przekąskę.


Sałatka z rukolą, camembertem i owocami,
z orzechową nutą 




SKŁADNIKI (1 porcja):
2 garści rukoli
1 garść winogron
1/2 sera camembert
garść żurawiny
3 łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE:
Rukole myjemy i osuszamy, układamy na talerzu. Winogrona kroimy na połówki. Na rukoli układamy małe plasterki camemberta, winogrona i posypujemy żurawiną. Całość należy obficie skropić oliwą.

Świetnie pasuje do grzanek z masłem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz