czwartek, 30 października 2014

Irlandzki chleb sodowy / Irish soda bread - tradycyjny przepis podstawowy

Wczoraj gościła u nas przemiła osoba. Pochodzi z Irlandii, a tu, w Polsce jest tymczasowo.  Podczas naszego ostatniego spotkania pokazywałam jej tradycyjne, polskie danie- pierogi. Była też kapusta kiszona i inne pyszności.

Tym razem to ona nauczyła mnie tradycyjnego, irlandzkiego przepisu. Razem upiekłyśmy chleb. Zupełnie inny od chleba jaki znam. To irlandzki chleb sodowy. Przepis niezwykle prosty, przygotowanie chleba to dosłownie 2 minuty. Podstawą chleba jest maślanka i soda.
Tradycyjnie na jego wierzch robi się krzyż, tym razem jednak nie było krzyża, gdyż bez niego niezwykle spodobał się Mani i nazwała go chlebem- jeżykiem :)

Poniższy przepis to przepis podstawowy. Można chleb posypać płatkami owsianymi, można do jego środka dodać zioła albo też zrobić jego słodką wersję dodając bakalie, np żurawinę. Polecam też 3/4 mąki pszennej zamienić na mąkę pełnoziarnistą.
Tym razem testowałyśmy jednak wersję najprostszą. Chleb smakował wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło z masłem i domową konfiturą.


Irlandzki chleb sodowy / Irish soda bread



SKŁADNIKI:
450 ml maślanki
450 g mąki
łyżeczka sody
łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki należy wymieszać w misce. Przełożyć na blachę na papier do pieczenia. Ciasto będzie bardzo mokre i klejące się do rąk.
Piec 35 minut w 200 stopniach.

Chleb po wyjęciu powinien być z każdej strony twardy, tak jak skórka zwykłego chleba. Po wyjęciu z piekarnika odłożyć go należy na kratkę na około 20 minut żeby odparował.


Razem z naszym gościem spalamy kalorie na wieczornym spacerze :)

1 komentarz:

  1. Dziś moja rodzinka, jadła ten chlebek na śniadanie. Ciepły, pachnący, upieczony przez Olkę, zniknął w kilka minut. Pychotka.

    OdpowiedzUsuń