Zupa krem z dyni
z imbirem i pomarańczą
SKŁADNIKI:
1 kg dyni
1 cebula (średnia)
1 łyżka oliwy z oliwek
woda
sok z 1 pomarańczy
1,5 łyżeczki kurkumy
1,5 łyżeczki imbiru lub starty 1 cm korzenia imbiru
śmietana kwaśna i świeżo mielony pieprz do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Dynię myjemy, obieramy i drążymy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę kroimy w kostkę, pomarańczę wyciskamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej cebulkę, po minucie dodajemy dynię i dusimy około 3 - 4 minuty. Odkrywamy garnek i zalewamy wodą tak aby przykryć dynię po czym dusimy około 15 minut. Dodajemy sok z pomarańczy i przyprawy i gotujemy bez przykrycia kolejne 5 - 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy na krem. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy wodę. Podajemy ze śmietaną i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz