Zapiekanka z bakłażanem
SKŁADNIKI:
1 bakłażan
2 duże pomidory
3 łyżki przecieru pomidorowego gęstego
1 mozzarella
starty drobno ser dojrzewający (np stary olęder)
łyżka tymianku
szczypta soli
odrobina oliwy z oliwek
garść świeżych ziół (użyłam bazylii tajskiej)
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana kroimy w cienkie plastry, delikatnie solimy i grillujemy. Pomidory kroimy w grube plastry i mieszamy z tymiankiem i przecierem pomidorowym w miseczce (starajmy się to zrobić na tyle delikatnie aby nie zepsuć plastrów). Mozzarelle kroimy także w plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko oliwa z oliwek. Układamy warstwę bakłażanów (tak aby lekko na siebie nachodziły), następnie warstwę pomidorów, mozzarelli, a później znów bakłażany i pomidory. Wierzch posypujemy gęsto startym serem- utworzy on kruchą i pyszną skorupkę.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
Podajemy ze świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz