Curry z ciecierzycą i szpinakiem
SKŁADNIKI (2 porcje)
200 g ryżu (użyłam białego z dodatkiem dzikiego)
2 łyżki oliwy
2 owoce kardamonu (lub płaska łyżeczka kardamonu mielonego)
1 łyżeczka startego imbiru
płaska łyżeczka kurkumy
1 szalotka
1,5 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka ciecierzycy (odsączonej, ugotowanej lub z
puszki)
4 garści szpinaku baby
1 garść nasion słonecznika
PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy na sypko.W garnku (najlepiej o dość grubym dnie rozgrzewamy
oliwę i dusimy na niej drobno pokrojoną szalotkę, rozgniecione nasiona kardamonu, starty
imbir i kurkumę. Po 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe i ciecierzyce.
Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu często mieszając aby odparowało. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Podajemy z nasionami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz