sobota, 16 sierpnia 2014

Curry z ciecierzycą i szpinakiem

Wiem, że można inaczej ale najbardziej lubię robić curry na mleku kokosowym. Dziś pomysł na bardzo delikatne i pyszne curry z chrupiącą cieciorką i drobnym szpinakiem.


Curry z ciecierzycą i szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje)
200 g ryżu (użyłam białego z dodatkiem dzikiego)
2 łyżki oliwy
2 owoce kardamonu (lub płaska łyżeczka kardamonu mielonego)
1 łyżeczka startego imbiru
płaska łyżeczka kurkumy
1 szalotka
1,5 szklanki mleka kokosowego
1 szklanka ciecierzycy (odsączonej, ugotowanej lub z puszki)
4 garści szpinaku baby
1 garść nasion słonecznika

PRZYGOTOWANIE
Ryż gotujemy na sypko.W garnku (najlepiej o dość grubym dnie rozgrzewamy oliwę i dusimy na niej drobno pokrojoną szalotkę, rozgniecione nasiona kardamonu, starty imbir i kurkumę. Po 2-3 minutach dodajemy mleko kokosowe i ciecierzyce. Gotujemy 10 minut na wolnym ogniu często mieszając aby odparowało. Na kilka minut przed końcem gotowania dodajemy szpinak. Podajemy z nasionami słonecznika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz