Krem jest dość słodki- możecie więc podać tartę do gorzkiej herbaty lub dodać do niej czerwoną porzeczkę.
Tarta z borówkami i mascarpone
ciasto:
150 g mąki
100 g zimnego masła
1 żółtko
1/4 szklanki cukru pudru
łyżka śmietany 12 lub 18 %
szczypta soli
krem:
300 g mascarpone
150 ml zimnej śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki startej skórki z cytryny
+300 g borówek
PRZYGOTOWANIE:
Masło siekamy z mąką. Dodajemy żółtko, cukier, łyżkę śmietany i sól. Zagniatamy ciasto i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut. Formę do tart lekko natłuścić, wyłożyć cienką warstwą ciasta i nakłuć (np widelcem). Piec 25 minut w 200 stopniach aż ciasto będzie rumiane.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i skórkę cytrynową i mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitego kremu.
Krem wykładamy na ostudzoną tartę, na nim układamy owoce i wstawiamy do lodówki.
Tarta jest dobra po około 2 godzinach, wcześniej krem może być zbyt płynny i nie nadawać się do krojenia.
wykonałam korzystając z przepisu znalezionego w "smakach życia"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz