piątek, 22 sierpnia 2014

Makaron & kurki w kremowym sosie ze szpinakiem

Gdyby nie to, że oczyszczanie kurek jest dość czasochłonnym zajęciem to pewnie jadłabym je co drugi dzień. Najbardziej lubię je w kremowym wydaniu (sos ten pasuje zarówno do makaronu jak i na delikatne ziemniaki).

Makaron & kurki w kremowym sosie ze szpinakiem

SKŁADNIKI (2 porcje):
200 g makaronu
3 garści kurek
1/2 cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki serka mascarpone
szczypta soli, świeżo mielony pieprz
4 garści drobnego szpinaku

PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente. Kurki oczyszczamy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy na nie kurki i pokrojoną w kostkę cebulkę i dusimy około 10-15 minut (w zależności od tego czy mamy bardzo maleńkie czy też większe grzyby). Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy umyty i osuszony szpinak i lekko go solimy, całość mieszamy.
Po 2 minutach wrzucamy ugotowany i odsączony makaron i mieszamy go dokładnie z sosem
Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz