piątek, 1 sierpnia 2014

Ciastka francuskie z cukinią i serem

Czasem nie mam czasu lub ochoty na robienie typowego obiadu. Chętnie sięgam wtedy po przepisy na smaczne przekąski które robi się szybko i przyjemnie.
Poniższy przepis sprawdzi się w upalny dzień jako alternatywa gorącego obiadu lub też jako przekąska dla gości.

Ciastka francuskie z cukinią i serem

SKŁADNIKI (1 blacha ciastek):
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 cukinii
1 mała cebula czerwona
1 ser camembert lub 1/2 opakowania lazura
garść czarnych oliwek
ulubione zioła suszone
2 łyżki oliwy z oliwek
świeże zioła (bazylia, oregano), ew garść rukoli
opcjonalnie krem balsamiczny

PRZYGOTOWANIE:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto kroimy w kwadraty / prostokąty i układamy z drobnymi odstępami. Smarujemy delikatnie oliwą z oliwek. Cukinie kroimy w plasterki lub półplasterki, cebule w pierścienie. Ser camembert kroimy na pół a następnie w plasterki (jeśli używasz lazura pokrój go w kostkę). Oliwki zostawiamy w całości lub ew kroimy na pół. Układamy przygotowane składniki na cieście i delikatnie posypujemy ulubionymi ziołami suszonymi.
Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach (ciasto ma wyrosnąć na brzegach i zarumienić się).
Podajemy ze świeżymi ziołami lub rukolą.
Osobiście najbardziej lubię je chrupać skropione lekko kremem balsamicznym :)






2 komentarze: