Tarta za śliwkami i borówkami
SKŁADNIKI:
ciasto:
400 g mąki
250 g masła
szczypta soli
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
owoce:
500 g śliwek
200 g borówek
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto:
Miksujemy na gładką masę mąkę, sól, masło i cukier. Powoli
dodajemy wodę i mieszamy aż ciasto ją wchłonie. Ciasto dzielimy na dwie części-
jedną większą (to będzie nasz spód) i mniejszą (do wycinania kratki na wierzch
placka). Wkładamy ciasto w woreczki i do lodówki na czas przygotowania owoców.
Formę na placek smarujemy masłem.
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki kroimy w ćwiartki lub kostkę. Do miski wrzucamy śliwki i borówki, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Większą część wałkujemy i wykładamy nią formę. Wkładamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie mniejszą część ciasta rozwałkujemy i kroimy na cienkie
paski.
Wyjmujemy tartę z lodówki, wykładamy na nią owoce i pokrywamy plecionką z ciasta. Plecionkę możemy posmarować mlekiem żeby ładnie zarumieniła się w piekarniku po czym sypiemy odrobiną cukru.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz