czwartek, 31 lipca 2014

Tarta ze śliwkami i borówkami

Lekko kwaskowa, pyszna. Można zamiast borówek dodać jagody lub/i maliny.

Tarta za śliwkami i borówkami


SKŁADNIKI:
ciasto:
400 g mąki
250 g masła
szczypta soli
6 łyżek zimnej wody
2 łyżki cukru
2 łyżki mleka
owoce:
500 g śliwek
200 g borówek
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżka cukru do posypania


PRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy ciasto:
Miksujemy na gładką masę mąkę, sól, masło i cukier. Powoli dodajemy wodę i mieszamy aż ciasto ją wchłonie. Ciasto dzielimy na dwie części- jedną większą (to będzie nasz spód) i mniejszą (do wycinania kratki na wierzch placka). Wkładamy ciasto w woreczki i do lodówki na czas przygotowania owoców.
Formę na placek smarujemy masłem. 
Owoce myjemy i osuszamy. Śliwki kroimy w ćwiartki lub kostkę. Do miski wrzucamy śliwki i borówki, mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Większą część wałkujemy i wykładamy nią formę. Wkładamy na chwilę do lodówki.
W tym czasie mniejszą część ciasta rozwałkujemy i kroimy na cienkie paski. 
Wyjmujemy tartę z lodówki, wykładamy na nią owoce i pokrywamy plecionką z ciasta. Plecionkę możemy posmarować mlekiem żeby ładnie zarumieniła się w piekarniku po czym sypiemy odrobiną cukru.
Pieczemy 30 minut w 200 stopniach



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz