wtorek, 8 lipca 2014

Makaron z bobem i świeżym szpinakiem

Kochajmy sezonowe produkty! Już nie raz o tym pisałam, i trąbić o tym będę w nieskończoność. To, co sezonowe jest najlepsze. Grzech nie skorzystać z tych cudownych warzyw i owoców gdy straganowe półki dosłownie uginają się pod ich ciężarem.
U nas w domu króluje teraz kilka produktów, szczególnie bób. Próbowaliście już kotlecików z płatkami jaglanymi i bobem (przepis tutaj) ? Są przepyszne gdy podamy je z młodymi ziemniaczkami.
Dziś coś zupełnie innego i jeszcze prostszego w wykonaniu.

Makaron z bobem i świeżym szpinakiem


SKŁADNIKI (2 porcje):
200 g makaronu
150 g bobu
150 g świeżego szpinaku (użyłam drobny szpinak, tzw "baby")
4 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól i świeżo mielony pieprz
ser typu parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy ok 15 minut, ważne aby bobu nie rozgotować, ma być odrobinę "al dente". Odcedzamy i obieramy z łupin.
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego posiekane bardzo drobno 2 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodajemy bób i umyte i osuszone liście szpinaku, lekko solimy i trzymamy na patelni około 3 minut. Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy z pieprzem i kawałkami parmezanu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz