niedziela, 6 lipca 2014

Kotleciki jaglane z bobem z sosem jogurtowo-koperkowym

Kotleciki z bobu robi się niezwykle łatwo, są pyszne  i smakują nie tylko dorosłym ale i dzieciom:)

Kotleciki jaglane z bobem
z sosem jogurtowo-koperkowym


SKŁADNIKI (15 kotlecików):
500 g bobu
80 g pełnoziarnistych płatków jaglanych (błyskawicznych)
1 duże jajko
1 biała cebulka
szczypta soli
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków z nasion amarantusa
oliwa z oliwek
sos: 
mały jogurt naturalny
garść koperku
1 ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy (około 20 minut) i obieramy z łupin.
W dużej misce mieszamy płatki jaglane, jajko i drobno pokrojoną cebulkę. Bób rozdrabniamy, może być blenderem ale tak, aby zostało odrobinę większych kawałków. Dodajemy bób do miski, delikatnie solimy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i płatkach z amarantusa i smażymy na oliwie z oliwek ok 10-15 minut na wolnym ogniu.
Podajemy na sosie jogurtowym.
sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.






1 komentarz:

  1. Boskie <3 ciekawa alternatywa dla bobu z masełkiem i ziołami :)

    OdpowiedzUsuń