Kotleciki z bobu robi się niezwykle łatwo, są pyszne i smakują nie tylko dorosłym ale i dzieciom:)
z sosem jogurtowo-koperkowym
500 g bobu
80 g pełnoziarnistych płatków jaglanych (błyskawicznych)
1 duże jajko
1 biała cebulka
szczypta soli
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków z nasion amarantusa
oliwa z oliwek
sos:
mały jogurt naturalny
garść koperku
1 ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Bób gotujemy (około 20 minut) i obieramy z łupin.
W dużej misce mieszamy płatki jaglane, jajko i drobno pokrojoną cebulkę. Bób rozdrabniamy, może być blenderem ale tak, aby zostało odrobinę większych kawałków. Dodajemy bób do miski, delikatnie solimy.
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i płatkach z amarantusa i smażymy na oliwie z oliwek ok 10-15 minut na wolnym ogniu.
Podajemy na sosie jogurtowym.
sos: jogurt mieszamy z posiekanym drobno koperkiem i wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Boskie <3 ciekawa alternatywa dla bobu z masełkiem i ziołami :)
OdpowiedzUsuń