Kremowe, aromatyczne, gęste... z mocno wyczuwalnymi nasionkami wanilii. Musicie ich spróbować!
Domowe lody waniliowe
SKŁADNIKI (około litr lodów):
300 ml śmietanki słodkiej (użyłam 30%)
2 całe jajka
80 g cukru
1 laska wanilii
PRZYGOTOWANIE:
Skorupki jajek sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru aż uzyskamy białą i puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubić raz jeszcze. W kolejnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Łączymy żółtka i białka ze śmietanką mieszając bardzo powoli trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach, pod koniec dodać nasionka z przekrojonej laski wanilii. Ważne, aby dokładnie wymieszać ale nie utracić puszystości masy.
Przekładamy masę do pojemnika (użyłam silikonowej formy na ciasto) i wkładamy do zamrażalnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz