Ostatnio podałam je podgrzane na czosnkowym masełku razem ze zsiadłym mlekiem, rzodkiewkami i koperkiem.
Kluski Leniwe
SKŁADNIKI:
250 g twarogu
3/4 szklanki mąki
1 duże jajko
szczypta soli
dodatkowo: łyżka masła, ząbek czosnku, kilka łyżek zsiadłego mleka, garść koperku i kilka rzodkiewek
PRZYGOTOWANIE:
Białko ubić na sztywno. Do miski wsypać pokruszony twaróg, dodać żółtko, mąkę i szczyptę soli i wymieszać na gładką masę. Powoli do masy dodawać białko cały czas mieszając. Blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto, lekko uwałkować i utworzyć jeden lub dwa rulony. Kroimy kluski i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy czekając 2 minuty po tym, aż wypłyną.
(Można zjeść już takie z wody polane np. bułką tartą albo posypane cukrem i polane śmietaną.)
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wycisnąć na nią ząbek czosnku. Wrzucić ugotowane i odsączone kluseczki i podgrzać około 3 minuty. Podawać na zsiadłym mleku z rzodkiewką i koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz