środa, 23 lipca 2014

Leniwy dzień, leniwe kluski...

W te upały ani nie mam ochoty się objadać ani stać nad kuchnia przez dłuższy czas. Niezastąpione są teraz dania proste, szybki, sycące ale nie dające poczucia przejedzenia. Kluski leniwe można jeść na wiele sposobów lekko modyfikując podstawowy przepis. Mogą być zwykłe podane z cukrem a można do nich dodać szpinak, lekki sos lub milion innych dodatków za każdym razem tworząc inne danie.
Ostatnio podałam je podgrzane na czosnkowym masełku razem ze zsiadłym mlekiem, rzodkiewkami i koperkiem.

Kluski Leniwe

SKŁADNIKI:
250 g twarogu
3/4 szklanki mąki
1 duże jajko
szczypta soli
dodatkowo: łyżka masła, ząbek czosnku, kilka łyżek zsiadłego mleka, garść koperku i kilka rzodkiewek

PRZYGOTOWANIE:
Białko ubić na sztywno. Do miski wsypać pokruszony twaróg, dodać żółtko, mąkę i szczyptę soli i wymieszać na gładką masę. Powoli do masy dodawać białko cały czas mieszając. Blat podsypać mąką, wyłożyć ciasto, lekko uwałkować i utworzyć jeden lub dwa rulony. Kroimy kluski i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę. Gotujemy czekając 2 minuty po tym, aż wypłyną.
(Można zjeść już takie z wody polane np. bułką tartą albo posypane cukrem i polane śmietaną.)

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wycisnąć na nią ząbek czosnku. Wrzucić ugotowane i odsączone kluseczki i podgrzać około 3 minuty. Podawać na zsiadłym mleku z rzodkiewką i koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz