czwartek, 24 lipca 2014

Pieczony camembert & ziemniaki w ziołach

Camembert pieczony to świetna alternatywa dla ciężkiego camemberta w panierce. Odkąd zjadłam go w tej pieczonej wersji już nie sięgam po panierowanego. Świetnie smakuje z żurawiną lub musem z owoców.
Sałatkę z którą podałam camemberta możecie znaleźć tutaj (przepis)

Pieczony camembert & ziemniaki w ziołach


SKŁADNIKI (2 osoby)
2 sery camembert
garść świeżego tymianku
kilka dużych ziemniaków
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek tymianku
czosnek granulowany, papryka słodka, oregano
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W misce obtaczamy ziemniaki w oliwie, dodajemy zioła i sól i wykładamy na blachę. Na ziemniakach kładziemy gałązki tymianku. Pieczemy 35-40 minut mieszając co jakiś czas.
Odkrajamy jedną stronę skórki z camemberta (starajmy się ukroić jak najcieńszą warstwę). Układamy camemberty na folii do pieczenia i posypujemy dużą ilością tymianku.
Na 10 minut przed wyjęciem ziemniaków kładziemy sery do piekarnika.
Podajemy z żurawiną lub musem owocowym oraz z lekką sałatką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz