poniedziałek, 14 lipca 2014

Chałka- przepyszna i puszysta :)

Najlepsza z masełkiem i szklanką mleka. Albo z ukochaną konfiturą...
Choć jest tak dobra, że można ją jeść samą, bez niczego :)
Ja wolę w wersji bez kruszonki, jednak z nią też jest boska!

Chałka

SKŁADNIKI (1 mega chałka lub dwie średnie):
2 żółtka
1 całe jajko
1/3 szklanki ciepłego mleka
50 g cukru
1/2 laski wanilii
50 g drożdży
1/2 kg mąki
1 płaska łyżeczka soli
kruszonka: 50 g krupczatki, 30 g masła, 30 g cukru

PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać w naczyniu jajka, masło, mleko i nasiona z 1/2 laski wanilii. Dodawać kolejno pozostałe składniki cały czas mieszając. Odstawić w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Uformować warkocz i włożyć do wąskiej formy (jeśli chcemy chałkę wysoką- ja piekłam bez formy i miałam dużą szeroką). Czekamy aż ciasto znów urośnie po czym smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i ew. posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz