Makaron z kurkami w mascarpone
z plastrami grillowanej cukinii
SKŁADNIKI (2 porcje):
150 g makaronu
łyżka masła
3 garści kurek
2 szalotki (ew 1 mała cebula cukrowa)
150 g mascarpone
sól, pieprz
świeży tymianek
ser parmezan lub inny dojrzewający, np stary olęder
1 mała cukinia
PRZYGOTOWANIE:
Kurki oczyścić i osuszyć a większe kurki lekko pokroić. Wstawić makaron. Na patelni do grillowania grillować cienkie plastry cukinii. Na drugiej patelni rozgrzać masło, wsypać kurki lekko posolić, dusić 5 minut. Dodać pokrojone drobno szalotki i dusić kolejne 10 minut. Dodajemy mascarpone i pieprz i mieszamy 2-3 minuty trzymając na małym ogniu. Makaron ugotowany al dente odsączyć i wymieszać dokładnie z sosem.
Podajemy z plastrami grillowanej cukinii, tymiankiem i startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz