czwartek, 24 lipca 2014

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką

Zamiast moreli doskonale sprawdzą się inne sezonowe owoce, najlepiej lekko kwaskowate np. śliwki lub wiśnie.

Ciasto drożdżowe z morelami i kruszonką 

SKŁADNIKI:
50 g drożdży
1/3 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
1 całe jajko + 1 żółtko
2 szklanki mąki
szczypta soli
80 g masła
2 łyżki oleju
400 g moreli
kruszonka: 50 g mąki (użyłam pełnoziarnistej) + 50 g cukru + 50 g zimnego masła

PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski włożyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać dokładnie po czym dodać pozostałe składniki (poza owocami) i mieszać mikserem aż stworzą jednolitą masę. Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie szykujemy owoce: myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę lub ćwiartki. Szykujemy kruszonkę-masło drobno posiekać i wymieszać dokładnie z cukrem i mąką. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą (lub po prostu wyłożyć papierem do pieczenia).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy, posypać morelami a następnie kruszonką.
Piec w 180 stopniach przez około 30 minut (aż ciasto będzie wyrośnięte i rumiane).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz