wtorek, 29 lipca 2014

Lody kakaowe z jagodami

Ostatnio upały dają w kość. Można prawić, że będą bardziej znośne, choćby dzięki pysznym lodom kakaowym ze świeżymi owocami.

Lody kakaowe z jagodami

SKŁADNIKI (około litr lodów):
300 ml śmietanki słodkiej (użyłam 30%)
2 całe jajka
80 g cukru
3 duże łyżki ciemnego kakao (prawdziwego bez żadnych dodatków)
świeże jagody

PRZYGOTOWANIE:
Skorupki jajek sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru aż uzyskamy białą i puszystą masę. Do żółtek dodać kakao i jeszcze raz utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubić raz jeszcze. W kolejnym naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Łączymy żółtka i białka ze śmietanką mieszając bardzo powoli trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.

Przekładamy masę do pojemnika plastikowego lub silikonowej formy na ciasto i wkładamy do zamrażalnika.
Podajemy z jagodami.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam lody, szczególnie owocowe. Mam w domu litr jagód wiec szybciutko proszę o stosowny przepis��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, nic prostszego. Weź sobie przepis podstawowy (ten na lody waniliowe). Zamiast laski wanilii dodaj kilka łyżek konfitur z jagód (jagody na patelni zrób z odrobiną cukru az odparują). Ważne żeby uzyć konfitury z całymi owocami a nie samych owoców bo one mają w sobie dużo wody i przy zamrożeniu będą twarde. I jak używasz konfitury domowej to daj nieco mniej cukru niż jest w przepisie do lodów bo konfitura sama w sobie będzie słodka.
      Jutro kupię jagody i zrobie takie lody to napiszę na blogu jak wyszły :)

      Usuń