Ostatnio upały dają w kość. Można prawić, że będą bardziej znośne, choćby dzięki pysznym lodom kakaowym ze świeżymi owocami.
Lody kakaowe z jagodami
SKŁADNIKI (około litr lodów):
300 ml śmietanki słodkiej (użyłam 30%)
2 całe jajka
80 g cukru
3 duże łyżki ciemnego kakao (prawdziwego bez żadnych dodatków)
świeże jagody
PRZYGOTOWANIE:
Skorupki jajek sparzyć wrzątkiem, oddzielić żółtka od
białek. Żółtka utrzeć z połową cukru aż uzyskamy białą i puszystą masę. Do żółtek dodać kakao i jeszcze raz utrzeć. Białka
ubić na sztywną pianę, dodać pozostały cukier i ubić raz jeszcze. W kolejnym
naczyniu ubijamy śmietankę na sztywno. Łączymy żółtka i białka ze śmietanką
mieszając bardzo powoli trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach.
Przekładamy masę do pojemnika plastikowego lub silikonowej formy na
ciasto i wkładamy do zamrażalnika.
Podajemy z jagodami.
Uwielbiam lody, szczególnie owocowe. Mam w domu litr jagód wiec szybciutko proszę o stosowny przepis��
OdpowiedzUsuńDanusiu, nic prostszego. Weź sobie przepis podstawowy (ten na lody waniliowe). Zamiast laski wanilii dodaj kilka łyżek konfitur z jagód (jagody na patelni zrób z odrobiną cukru az odparują). Ważne żeby uzyć konfitury z całymi owocami a nie samych owoców bo one mają w sobie dużo wody i przy zamrożeniu będą twarde. I jak używasz konfitury domowej to daj nieco mniej cukru niż jest w przepisie do lodów bo konfitura sama w sobie będzie słodka.
UsuńJutro kupię jagody i zrobie takie lody to napiszę na blogu jak wyszły :)