środa, 2 lipca 2014

Pasta a`la Norma

W tradycyjnym przepisie korzystamy z liści świeżej bazylii. Niestety w ogrodzie chwilowo jej zabrakło i zastąpiłam ją tymiankiem, co widać na zdjęciach - też pysznie i aromatycznie! :)

Pasta a`la Norma


SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)
200 g makaronu (użyłam casarecce siciliane)
200 g pokrojonych pomidorków koktajlowych
50 g sera ricotta
½ bakłażana pokrojonego w kostkę
½ cebulki
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
garść posiekanych liści bazylii (+kilka całych liści do dekoracji)
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Przekrojoną na pół cebulkę zbrązowić na 3 łyżkach gorącej oliwy. Wyjąć cebulkę a do aromatycznej oliwy dorzucić pokrojone pomidorki i smażyć aż woda odparuje. Dodać czosnek, bazylię i doprawić lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Bakłażana pokrojonego w kostkę posolić i odstawić na kilka minut aby puścił sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić na rozgrzaną oliwę aż się zarumieni.

Makaron ugotować al dente. Wymieszać na patelni z sosem i bakłażanem, podawać z ricottą i liśćmi bazylii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz