W tradycyjnym przepisie korzystamy z liści świeżej bazylii.
Niestety w ogrodzie chwilowo jej zabrakło i zastąpiłam ją tymiankiem, co widać
na zdjęciach - też pysznie i aromatycznie! :)
Pasta a`la Norma
SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)
200 g makaronu (użyłam casarecce siciliane)
200 g pokrojonych pomidorków koktajlowych
50 g sera ricotta
½ bakłażana pokrojonego w kostkę
½ cebulki
1 ząbek czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek
garść posiekanych liści bazylii (+kilka całych liści do
dekoracji)
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przekrojoną na pół cebulkę zbrązowić na 3 łyżkach gorącej
oliwy. Wyjąć cebulkę a do aromatycznej oliwy dorzucić pokrojone pomidorki i
smażyć aż woda odparuje. Dodać czosnek, bazylię i doprawić lekko solą i świeżo
zmielonym pieprzem.
Bakłażana pokrojonego w kostkę posolić i odstawić na kilka
minut aby puścił sok. Osuszyć ręcznikiem papierowym i wrzucić na rozgrzaną
oliwę aż się zarumieni.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać na patelni z sosem i
bakłażanem, podawać z ricottą i liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz