wtorek, 15 lipca 2014

Tarta z morelami

Ta tarta jest na prawdę wyjątkowa- niezwykle owocowa i lekka. Dlaczego? To dzięki małej ilości cukru, twarogowi dodanemu do ciasta i sezonowym owocom! Bardzo polecam:) W tym tygodniu robiłam ją już 4 razy. Zamiast moreli można dodać także śliwki.

Tarta z morelami

SKŁADNIKI:
100 g zimnego masła
100 g twarogu (używałam półtłustego ale z chudego też wyjdzie)
100 g mąki
1,5 łyżki cukru
800 g moreli
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:
Masło i twaróg siekamy drobno na blacie, dodajemy mąkę z cukrem i wszystko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu z lodówki podsypujemy lekko mąką, wałkujemy i układamy na formie na tartę. Robimy dziurki widelcem i chowamy do lodówki na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy owoce- myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy owoce do miski i zasypujemy łyżką cukru i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej po czym dokładnie je obtaczamy.
Włączamy piekarnik na 180 stopni, wyjmujemy formę z ciastem z lodówki, układamy na cieście owoce skórką do dołu. Pieczemy ciasto 30 minut w 180 stopniach.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz