Risotto z boczniakami
SKŁADNIKI(2 porcje)
300-400 g świeżych
boczniaków
200 g ryżu do
risotto
800 ml gorącego bulionu warzywnego
2 szalotki
80 g masła
1/3 szklanki białego wina (użyłam półsłodkie)
sól, pieprz
natka pietruszki
parmezan lub inny ser dojrzewający (np stary olęder)
PRZYGOTOWANIE:
Boczniaki umyć, osuszyć. Większe boczniaki pokroić.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć na nim boczniaki. Zdejmujemy je i odkładamy na miseczkę a na tej samej patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i na nim szklimy szalotki. Po chwili dodajemy ryż i smażymy max 5 minut po czym dolewamy wino i odparowujemy.
Sekret risotto tkwi w cierpliwości :)
Teraz powoli dolewamy po odrobinie bulionu co chwilę mieszając tak aby ryż wchłonął bulion i nie przywarł do patelni. Dodajemy bulion aż ryż będzie ugotowany al dente.
Następnie dodajemy pozostałe masło, garść drobno posiekanej pietruszki i wcześniej przygotowane boczniaki. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy z pietruszką i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz