Tarta z ricottą i warzywami na cieście francuskim
1 rolka ciasta francuskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
2 jajka całe
1 żółtko
150 g ricotty (przepis na ricotte tutaj)
2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
odrobina soli i mielonego pieprzu
50 g startego sera żółtego
szczypiorek
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty wykładamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy inną żaroodporną foremką lub wysypanymi ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie po czym wkładamy na kolejne 5 minut aż środek tarty się zarumieni.
Na patelni rumienimy pokrojoną drobno cebulkę, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pomidory (bez części z nasionami!), po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
W naczyniu miksujemy na gładką masę jajka, żółtko, ricottę i śmietanę. doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Na tartę wykładamy warzywa i polewamy jajkami z serem i mieszamy tak, aby równomiernie rozprowadzić i warzywa i masę po całej tarcie. Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Polecam brzegi tarty zakryć folią żeby się nie spaliły bo po pierwszym pieczeniu są już bardzo rumiane.
Tartę kroimy jak lekko przestygnie (kilka minut), podajemy ze szczypiorkiem.
O, rany... jak ja uwielbiam tarty...tylko zazwyczaj nie mam czasu na ich robienie i zazwyczaj jemy rano jakieś kanapki :p
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie- śniadanie to zazwyczaj kanapki. Najczęsciej z awokado bo zarówno Mania jak i Jagna je uwielbiają, Jest też humus. Jak są luźniejsze dni i mąz w domu wtedy zjadamy pyszne naleśniki, ale tym razem, z racji urlopu zaszalałam z tartą i było warto!
Usuń