poniedziałek, 7 lipca 2014

Śniadanie mistrzów- tarta z ricottą i warzywami na cieście francuskim

Wiecie za co kocham wspólne wolne dni? Za to, że możemy razem zjeść śniadanie. Tak po prostu, bez pośpiechu możemy szykować a potem celebrować ten czas razem. Zazwyczaj mąż robi wtedy swoje popisowe naleśniki. Naleśniki jednak jedliśmy wczoraj o północy-tak nas naszło... tak więc dzis postawiłam na pyszną tartę z ricottą i warzywami .

Tarta z ricottą i warzywami na cieście francuskim

SKŁADNIKI (tarta na 4 osoby)
1 rolka ciasta francuskiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 czerwona cebula
10 pomidorków koktajlowych lub jeden duży pomidor
2 jajka całe
1 żółtko
150 g ricotty (przepis na ricotte tutaj)
2 łyżki śmietany (12% lub 18%)
odrobina soli i mielonego pieprzu
50 g startego sera żółtego
szczypiorek

PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę do tarty wykładamy ciastem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy inną żaroodporną foremką lub wysypanymi ziarnami fasoli. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy obciążenie po czym wkładamy na kolejne 5 minut aż środek tarty się zarumieni.
Na patelni rumienimy pokrojoną drobno cebulkę, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone pomidory (bez części z nasionami!), po 5 minutach zdejmujemy z ognia.
W naczyniu miksujemy na gładką masę jajka, żółtko, ricottę i śmietanę. doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.
Na tartę wykładamy warzywa i polewamy jajkami z serem i mieszamy tak, aby równomiernie rozprowadzić i warzywa i masę po całej tarcie. Wierzch posypujemy startym serem.
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Polecam brzegi tarty zakryć folią żeby się nie spaliły bo po pierwszym pieczeniu są już bardzo rumiane.

Tartę kroimy jak lekko przestygnie (kilka minut), podajemy ze szczypiorkiem.





2 komentarze:

  1. O, rany... jak ja uwielbiam tarty...tylko zazwyczaj nie mam czasu na ich robienie i zazwyczaj jemy rano jakieś kanapki :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie podobnie- śniadanie to zazwyczaj kanapki. Najczęsciej z awokado bo zarówno Mania jak i Jagna je uwielbiają, Jest też humus. Jak są luźniejsze dni i mąz w domu wtedy zjadamy pyszne naleśniki, ale tym razem, z racji urlopu zaszalałam z tartą i było warto!

      Usuń