sobota, 19 lipca 2014

Na szybko: ciastka ze śliwkami

Super pomysł na szybką przekąskę na słodko. 
Pojawiły się już przepyszne śliwki. Skorzystajcie z nich gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub gdy brak Wam pomysłu na poczęstunek dla gości:)

Śliwki na cieście francuskim

SKŁADNIKI
1 rolka ciasta francuskiego
1,2 kg drobnych śliwek
1 jajko
3 łyżki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty około 5x5 cm i układamy na papierze do pieczenia (zostawcie mały odstęp między kwadratami). Jajko roztrzepać i posmarować nim cienko całe kwadraty. Śliwki umyć, osuszyć i pokroić. Układamy śliwki na cieście i posypujemy delikatnie cukrem. 
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach (ciasto powinno być złote i wyrośnięte).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz