piątek, 8 sierpnia 2014

Pizza z grillowanym bakłażanem i szpinakiem

Bakłażan w kolejnej odsłonie- tym razem na pizzy. Bez sera żółtego i mozzarelli, jedynie z warzywami i odrobiną lazura jest niezwykle sycąca ale i lekka.

Pizza z grillowanym bakłażanem i szpinakiem

SKŁADNIKI (na 2 małe pizze):
ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (drobno zmielonej)
20 g drożdży
1/2 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
dodatki:
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
1 mały bakłażan (cienkie plastry zgrillowane)
garść świeżego szpinaku
dwie garści pomidorków koktajlowych
1 ser lazur

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i sól. Wymieszać. Dolać wodę i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na dwie części (uzyskamy wtedy dwie pizze) lub uformować jedną dużą pizzę.
Blachę smarujemy cienko oliwą z oliwek, następnie formujemy pizze.
Ciasta nie wałkujemy! Należy je rozciągać i rozgniatać. Należy uformować bardzo cienki i płaski placek gdyż ciasto wyrośnie lekko w piekarniku.

Pizze smarujemy sosem pomidorowym, układamy liście świeżego szpinaku, grillowane plastry bakłażana, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i małe kostki lazura.


Pieczemy około 20 minut w 200-220 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz