Pizza z grillowanym bakłażanem i szpinakiem
SKŁADNIKI (na 2 małe pizze):
ciasto:
1 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (drobno zmielonej)
20 g drożdży
1/2 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
dodatki:
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
1 mały bakłażan (cienkie plastry zgrillowane)
garść świeżego szpinaku
dwie garści pomidorków koktajlowych
1 ser lazur
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać do miski. Dodać pokruszone drożdże i sól.
Wymieszać. Dolać wodę i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć ściereczką
i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na
dwie części (uzyskamy wtedy dwie pizze) lub uformować jedną dużą pizzę.
Blachę smarujemy cienko oliwą z oliwek, następnie formujemy pizze.
Ciasta nie wałkujemy! Należy je rozciągać i rozgniatać.
Należy uformować bardzo cienki i płaski placek gdyż ciasto wyrośnie lekko w
piekarniku.
Pizze smarujemy sosem pomidorowym, układamy liście świeżego szpinaku, grillowane plastry bakłażana, pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i małe kostki lazura.
Pieczemy około 20 minut w
200-220 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz