czwartek, 14 sierpnia 2014

Tarta z kremem czekoladowym i likierem

Aksamitnie delikatna, niezwykle czekoladowa, aromatyczna i pyszna!
Genialnie smakuje z dodatkiem świeżych owoców- truskawek, malin...

Tarta z kremem czekoladowym i likierem

SKŁADNIKI:
ciasto:
1 szklanka mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
150 g zimnego masła
1 całe jajko
2 łyżki słodkiej śmietanki
krem czekoladowy:
450 g śmietanki kremówki
400 g gorzkiej czekolady
2 łyżki likieru (użyłam Bailey's)

PRZYGOTOWANIE:
W robocie wymieszać masło, mąkę, cukier i sól. Gdy ciasto wygląda jak pokruszony chleb dodajemy jajko i śmietankę i jeszcze aż mieszamy aż do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Ciasto podsypujemy lekko mąką i rozgniatamy na placek. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki na około pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy i wykładamy na formę do tarty. Środek ciasta przykrywamy folią aluminiową i obciążamy (fasolą surową lub mniejszymi ceramicznymi formami). Pieczemy 5 minut po czym zdejmujemy obciążnik i pieczemy kolejne 10 minut. Tarte wyjmujemy i zostawiamy aby ostygła.
W rondelku rozgrzewamy śmietankę i wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę. Gotujemy na małym ogniu często mieszając. Dolewamy likier i gotujemy aż uzyskamy gładką, gęstą i jednolitą masę. Gotowy krem wylewamy na tartę i odstawiamy do lodówki. Podajemy z owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz