wtorek, 26 sierpnia 2014

Spagheti aglio, olio e peperoncino

Makaron aglio, olio e peperoncino to klasyka sama w sobie. Prosty, pyszny i niezwykle smaczny. Ostatnio po wizycie w jednej z warszawskich restauracji (nie chce robić antyreklamy) przekonałam się jednak, że równie łatwo go przyrządzić co zepsuć. Makaron topił się w oliwie w której próżno było szukać smaku i aromatu czosnku, czuć było jedynie zbyt dużą ilość ostrej papryczki. Dania nie uratował nawet przepyszny parmezan.

Sekret tkwi w równowadze. Nie przesadzajmy w oliwą- ma ona otulić makaron a nie zatopić go. Czosnek w papryczki najlepiej zrównoważyć bo każdy z tych mocnych smaków może z łatwością przytłumić ten drugi.

Spaghetti aglio, olio e peperoncino

SKŁADNIKI (2 porcje):
200 g makaronu
około 50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka (lub połowa większej)
kilka gałązek pietruszki
parmezan

PRZYGOTOWANIE:
Wstawiamy makaron. Pietruszkę siekamy bardzo drobno, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę rozkrajamy, usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy na niej czosnek. Po chwili dodajemy papryczki i trzymamy na patelni jeszcze 2 minuty (trzeba uważać aby nie przypalić czosnku!). Makaron odcedzamy i przelewamy wodną i wrzucamy na patelnie. Dodajemy posiekaną pietruszkę i mieszamy aż pietruszka i oliwa dokładnie pokryją makaron. Podajemy z świeżo tartym parmezanem.







1 komentarz: