wtorek, 2 września 2014

Sałatka szpinakowa z mirabelkami, serem i słonecznikiem

Drzewo mirabelkowe każdego dnia dosłownie zasypuje nas owocami. Aby dojść do piaskownicy czy też do huśtawek trzeba nieźle się nagrabić i nazbierać tych drobnych, słodkich i żółtych owoców. Z pomocą mamy powstało kilkanaście słoików przepysznych mirabelkowych powideł. Jednak owoce jak się pojawiały tak pojawiają się nadal a ja szukam codziennie pomysłów jak wykorzystać je w kuchni.


Sałatka szpinakowa z mirabelkami, serem i słonecznikiem


SKŁADNIKI:
kilka garści liści drobnego szpinaku
1/2 opakowania sera z niebieską pleśnią (np Lazur)
2 garści mirabelek
1/3 szklanki nasion słonecznika
1/2 cytryny
2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:
Szpinak myjemy i osuszamy, wysypujemy na duży talerz. Ser kroimy w bardzo drobną kostkę i posypujemy nim szpinak. Mirabelki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i pozbywamy się pestek po czym układamy na szpinaku. rozgrzewamy patelnie i na niej rumienimy dość mocno nasiona słonecznika. Wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy z miodem. Sałatkę posypujemy nasionami słonecznika i polewamy delikatnie miodowym dressingiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz