Spaghetti carbonara w wersji wege
SKŁADNIKI:
200 g makaronu spaghetti
10 pomidorków suszonych w oliwie
3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
1/2 szklanki śmietany 18 %
1 jajko
1 żółtko
kilka gałązek pietruszki
szczypta ostrej papryki suszonej
świeżo mielony pieprz
parmezan
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory kroimy w cienkie paski, pietruszkę siekamy i ścieramy parmezan na drobnej tarce.
W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z odrobiną parmezanu (około 1 łyżka). W drugiej miseczce mieszamy jogurt ze śmietaną, papryką i odrobiną pieprzu.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka na mały ogień. Cały czas mieszając dodajemy najpierw jogurt ze śmietaną a potem roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy i trzymamy w garnku jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy pomidory i połowę pietruszki i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerze, posypujemy pozostałą pietruszką, świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz