Tym razem pomidorki w wersji pieczonej, coś między pieczonym a suszonym pomidorkiem - niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Można je wykorzystać nie tylko do makaronów ale też do przystawek, sałatek, grzanek.
Smakują niesamowicie w towarzystwie jarmużu.
Makaron z pieczonymi pomidorkami i jarmużem
200 g makaronu
miseczka pomidorków koktajlowych
łyżeczka tymianku
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
miseczka liści jarmużu (porwane w drobne kawałki, pozbawione grubych łodyg)
szczypta soli
parmezan
świeżo mielony pieprz
oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Pomidorki umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Ułożyć je nasionkami do góry na papierze do pieczenia. Posypać tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim i skropić oliwą z oliwek. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
W tym czasie myjemy jarmuż, osuszamy. rwiemy na drobne kawałki pozbawiając grubych łodyg. Dusimy na wolnym ogniu na oliwie z odrobiną soli.
Parmezan ścieramy na drobne kawałki. Makaron gotujemy al dente.
Makaron odcedzamy i mieszamy w garnku ze świeżo mielonym pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Podajemy z pomidorkami, jarmużem i parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz