niedziela, 28 września 2014

Quesadilla z ciecierzycą i koperkiem + salsa pomidorowa

Gdy z rana zapytałam starszą córkę:
-Co chcesz na śniadanie?
Odpowiedziała mi:
-Kesadije (quesadille) z ciecierzycom.

Nie pozostało mi nic innego jak tylko szybko zrealizować zamówienie (całe szczęście jest to danie w dosłownie kilka minut!) i już chwilę później obie zajadały się pysznymi trójkącikami i maczały je w pomidorowym sosie. Mania powiedziała nawet: "Pyszny sosik z pomidora i bardzo lubiem te zioła w środku!" :)

Dzieci bardzo lubią żółty ser. Warto więc wybrać taki dobrej jakości i podawać go w lekkiej i zdrowej formie. Zamiast tostów z "kupnym" ketchupem proponuje właśnie ciecierzycową quesadille z salsą ze świeżych pomidorów.

Quesadilla z ciecierzycą i koperkiem
+ salsa pomidorowa


SKŁADNIKI (na jedną quesadille- 6 trójkącików):
2 placki tortilli
szklanka ciecierzycy (ugotowanej bądź odsączonej w puszki)
1/3 szklanki startego sera żółtego (np gouda)
1 czubata łyżka posiekanego drobno koperku
salsa pomidorowa:
1 pomidor (najlepiej malinowy, ma delikatną skórkę)
1 szalotka lub 1/2 cebulki
łyżeczka ulubionych ziół (dodałam bazylię i tymianek)
1 płaska łyżka przecieru pomidorowego

PRZYGOTOWANIE:
Na gorącą patelnie (bez żadnego tłuszczu!) kładziemy jedną tortillę, pokrywamy ciecierzycą (rozgniecioną widelcem) i posypujemy serem i koperkiem. Przykrywamy drugą tortillą. Trzymamy po kilka minut z każdej strony aż ser rozpuści się a tortilla zarumieni się i stanie chrupka na środku.
Po zdjęciu z patelni kroimy tortille na 6 trójkątów. Podajemy z sosem z pomidora.
salsa pomidorowa:
kroimy pomidory w kostkę, cebulkę kroimy drobno. Dodajemy zioła i przecier pomidorowy. Częściowo blendujemy (tak aby zostało trochę kostek pomidora).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz