wtorek, 16 września 2014

Ciastka francuskie z pomidorkami, pieczarkami i czerwoną cebulą / Szybka przekąska

Ostatnio czasu brak mi na wszystko. Potrzebuje wyjechać na kilka dni, odpocząć, nigdzie się nie spieszyć, gotować dla czystej przyjemności a nie dla zabicia głodu. Z racji tego, że był to zagoniony tydzień przepis też będzie z gatunku tych na szybko. 
Dodatkowo- dziś zostałam obdarowana przez teścia cudnymi pomidorkami koktajlowymi prosto z krzaczka. Do tego przepisu w sam raz!

Ciastka francuskie z pomidorkami, pieczarkami 
i czerwoną cebulą


SKŁADNIKI:
1 rolka ciasta francuskiego
łyżka oliwy z oliwek
2 garści pomidorków koktajlowych
kilka pieczarek
1 czerwona cebula
garść bazylii
szczypta soli
zioła suszone (np tymianek, bazylia, oregano)

PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w kwadraty, układamy na papierze do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
Pomidorki kroimy na połówki, cebule w pióra, pieczarki w cienkie plasterki. Układamy składniki na cieście, pomidorki koniecznie nasionkami do góry. Posypujemy odrobiną soli i suszonych ziół.
Pieczemy w 200 stopniach okol 15 minut aż ciasto urośnie na bokach i będzie rumiane.
Podajemy ze świeżymi liśćmi bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz