sobota, 7 lutego 2015

Ziemniaki pieczone w ziołach

Ziemniaki to świetny dodatek do różnych dań. Te, zapiekane w ziołach, dodają charakteru całemu daniu. Do tego wyglądają, pachną i smakują obłędnie :)
Dorzućcie na blachę kilka ząbków lekko rozgniecionego czosnku lub gałązkę rozmarynu aby podkręcić smak.

Ziemniaki pieczone w ziołach


SKŁADNIKI:
Kilka dużych ziemniaków
1/2 łyżeczki soli
ulubione suszone zioła (2 płaskie łyżki) - polecam rozmaryn, tymianek, paprykę słodką, szczyptę kurkumy i oregano
3 ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Ziemniaki obieramy i myjemy (chyba, że możemy je dokładnie wyszorować - wtedy zostawiamy skórkę). Umyte i osuszone ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je do miski i zasypujemy ziołami i solą i dokładnie mieszamy. Dodajemy oliwę i jeszcze raz mieszamy aż zioła i oliwa oblepią je równomiernie.
Wysypujemy ziemniaki do dużego naczynia żaroodpornego lub na blachę. Pieczemy około 30-40 minut (w zależności w jak dużą kostkę pokroiliśmy ziemniaki) kilkukrotnie mieszając. Na ostatnie 5-10 minut polecam włączyć termoobieg aby skorupka zrobiła się bardziej chrupiąca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz