poniedziałek, 16 lutego 2015

Ciasto jogurtowe z żurawiną i migdałami

Pyszne i delikatne. Idealnie smakuje z łyżką konfitury w towarzystwie gorącej herbaty.
Latem zamiast żurawiny i migdałów możecie dodać do niego ulubione owoce - maliny, truskawki albo śliwki.


Ciasto jogurtowe
z żurawiną i migdałami


SKŁADNIKI:
składniki suche:
600 g mąki
1,5 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
składniki mokre:
250 g jogurtu naturalnego
2 duże jajka
1 szklanka oleju
3 łyżki domowego ekstraktu waniliowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
+3/4 szklanki suszonej żurawiny
+100 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE:
Mieszamy oddzielnie składniki suche i mokre. Następnie łączymy je i mieszamy dokładnie aż ciasto będzie jednolite i gładkie. dodajemy żurawinę i migdały i jeszcze raz mieszamy.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką.
Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut (sprawdzamy czy ciasto jest upieczone wbijając w nie drewniany patyczek- jeśli ciasto się przykleja to dajemy mu jeszcze troszkę czasu).

Podajemy z konfiturą i herbatą. Można delikatnie posypać je cukrem pudrem i płatkami migdałów.



1 komentarz:

  1. jest pyszne :) i super wychodzi tez w wersji mufinkowej, tylko krócej się piecze.

    OdpowiedzUsuń