wtorek, 4 listopada 2014

Makaron z duszoną dynią, parmezanem i szpinakiem

Jesień kojarzy mi się z dyniami. Ich kolory przypominają piękne, złoto rude liście. Smak jest bardzo delikatny, kremowy. Dynia idealnie komponuje się z wieloma innymi składnikami tworząc przeróżne dania -  zupy, pizze, zapiekanki.

Spróbujcie niezwykle prostego i pysznego makaronu z duszona dynią. Jest super!



Makaron z duszoną dynią, parmezanem i szpinakiem


SKŁADNIKI:
300 g makaronu tagiatelle
150 g dyni
4 garści szpinaku baby
2 male szalotki
kilka gałązek tymianku
parmezan
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Dynie umyć i pokroić w kostkę. Szpinak umyć i osuszyć a szalotki drobno pokroić.
Na dużej patelni rozpuścić masło i zarumienić szalotki. Dorzucić dynię z tymiankiem i dusić pod przykryciem około 15 minut.
W tym czasie ugotować makaron al dente i zetrzeć parmezan.
Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i odcedzamy i dorzucamy do dyni razem ze szpinakiem i 1/2 parmezanu. Solimy do smaku, dokładnie mieszamy i trzymamy na patelni około 3 minut.
Nakładamy makaron i podajemy z pozostałym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz