sobota, 29 listopada 2014

Sałatka z wakame

Ochotę na tę sałatkę miałam już od dawna ale wakame w domu nie było. Przybyły jako składnik do miso i zostało ich dość sporo tak więc pewnie jeszcze nie raz pojawią się na blogu :)

Siedzimy w kuchni, obieram ogórki. Słysze chrupanie.
-Maniu, co robisz?
-Wyżeram glony, jestem potworkiem!
(chrup chrup chrup)
-Uwielbiam glony!

... Namoczonych jeść już nie chciała, za to suszonych zjadła całe dwie garści. Mój kochany potwór.

A teraz wracając do tematu: spróbujcie tej sałatki. Łatwo się uzależnić :)

Sałatka z glonów wakame


SKŁADNIKI:
2 garści suszonych glonów wakame
1,2 dużego ogórka szklarniowego
3 łyżki sezamu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu

PRZYGOTOWANIE:
Glony zalewamy na chwilę gorącą wodą po czym odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasionka po czym kroimy w bardzo cienkie plasterki. Sezam prażymy na patelni przez kilka minut. 
W miseczce mieszamy ocet, sos sojowy i cukier/miód i wrzucamy do sosu ogórki. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie mieszamy glony z ogórkami i sezamem i podajemy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz