Siedzimy w kuchni, obieram ogórki. Słysze chrupanie.
-Maniu, co robisz?
-Wyżeram glony, jestem potworkiem!
(chrup chrup chrup)
-Uwielbiam glony!
... Namoczonych jeść już nie chciała, za to suszonych zjadła całe dwie garści. Mój kochany potwór.
A teraz wracając do tematu: spróbujcie tej sałatki. Łatwo się uzależnić :)
Sałatka z glonów wakame
SKŁADNIKI:
2 garści suszonych glonów wakame
1,2 dużego ogórka szklarniowego
3 łyżki sezamu
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru trzcinowego lub miodu
PRZYGOTOWANIE:
Glony zalewamy na chwilę gorącą wodą po czym odcedzamy. Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż i wyjmujemy nasionka po czym kroimy w bardzo cienkie plasterki. Sezam prażymy na patelni przez kilka minut.
W miseczce mieszamy ocet, sos sojowy i cukier/miód i wrzucamy do sosu ogórki. Chowamy do lodówki na kilkanaście minut. Po tym czasie mieszamy glony z ogórkami i sezamem i podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz