Pesto z tego przepisu wystarczy Wam na dwie duże porcje makaronu oraz do kanapek na kolejny dzień. Jest cudowne. Olej z prażonych orzechów można zastąpić oliwą z oliwek jednak ja uwielbiam to pesto właśnie za tę orzechową nutę która idealnie pasuje do jarmużu.
Makaron z jarmużowym pesto
i granatem
SKŁADNIKI:
200 g makaronu tagiatelle
1/2 szklanki nasion granatu
80 g jarmużu (bez grubych łodyg)
80 g twardego sera, np grana padano
1/3 szklanki nasion słonecznika
4 duże łyżki oleju z prażonych orzechów włoskich (ew oliwy z oliwek)
1 duży ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE:
W robocie rozdrabniamy ser i nasiona słonecznika, przesypujemy do dużej miski. Następnie rozdrabniamy umyte i osuszone liście jarmużu i dodajemy je do miski. Wyciskamy ząbek czosnku oraz olej z orzechów i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli będzie zbyt suche można dodać więcej oleju orzechowego.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i podajemy z pesto i nasionami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz