wtorek, 23 grudnia 2014

Pierniczki last minute

Już jutro Wigilia!
Jeszcze macie czas aby szybko zrobić pierniczki. Takie, które nadadzą się na prezent dla bliskich. Takie, które udekorują Waszą choinkę czy Wigilijny stół. Takie, które będą smakowały Wam i Waszym bliskim.
Przepis bajecznie prosty, a ciasto ugniata się szybko i sprawnie.
A zapach? Z pewnością zrekompensuje brak śniegu za oknem i wprawi Was w świąteczny nastrój.

Pierniczki


SKŁADNIKI:
200 g mąki
4 duże łyżki miodu
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru brązowego
2 małe, płaskie łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy piernikowej
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko lub jajko+odrobina mleka

PRZYGOTOWANIE:
Na blat wysypujemy mąkę. Na środek wylewamy gorący miód i mieszamy. Dodajemy masło, jajko oraz suche składniki. Gdy połączymy je razem dolewamy powoli po odrobinie ciepłego mleka ciągle mieszając.
Ciasto wałkujemy na około 0,5-1cm i wykrajamy pierniczki. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Jeśli Wasze pierniczki były raczej cienkie to 10 minut.
Pamiętajcie, żeby układać pierniczki w kilkucentymetrowych odstępach bo całkiem nieźle rosną i mogą się pozrastać.


Wesołych, magicznych Świąt!




1 komentarz:

  1. Ola! Czy moglabys mi wyjasnic jak robic ramke wokol zdjęć? Z góry dziękuję!!

    OdpowiedzUsuń