Jeszcze macie czas aby szybko zrobić pierniczki. Takie, które nadadzą się na prezent dla bliskich. Takie, które udekorują Waszą choinkę czy Wigilijny stół. Takie, które będą smakowały Wam i Waszym bliskim.
Przepis bajecznie prosty, a ciasto ugniata się szybko i sprawnie.
A zapach? Z pewnością zrekompensuje brak śniegu za oknem i wprawi Was w świąteczny nastrój.
Pierniczki
SKŁADNIKI:
200 g mąki
4 duże łyżki miodu
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru brązowego
2 małe, płaskie łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy piernikowej
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka
do posmarowania przed pieczeniem: 1 jajko lub jajko+odrobina mleka
PRZYGOTOWANIE:
Na blat wysypujemy mąkę. Na środek wylewamy gorący miód i mieszamy. Dodajemy masło, jajko oraz suche składniki. Gdy połączymy je razem dolewamy powoli po odrobinie ciepłego mleka ciągle mieszając.
Ciasto wałkujemy na około 0,5-1cm i wykrajamy pierniczki. Pieczemy w 160 stopniach przez 15 minut. Jeśli Wasze pierniczki były raczej cienkie to 10 minut.
Pamiętajcie, żeby układać pierniczki w kilkucentymetrowych odstępach bo całkiem nieźle rosną i mogą się pozrastać.
Wesołych, magicznych Świąt!
Ola! Czy moglabys mi wyjasnic jak robic ramke wokol zdjęć? Z góry dziękuję!!
OdpowiedzUsuń