poniedziałek, 29 grudnia 2014

Pralinki - wegańskie, zdrowe, bez cukru. Nie tylko od święta.

Z czym kojarzą Wam się pralinki?
Mi ze słodyczą, z czymś wyjątkowym. Kupujemy je na sztuki, jemy powoli, delektujemy się.
Mam dla Was fantastyczną propozycje. Pralinki takie na co dzień. Takie, które możecie jeść zarówno Wy jak i Wasze dzieci. I to bez ograniczeń:)
To pomysł na zdrowe słodycze. Bez cukru, bez tłuszczu, bez barwników, ulepszaczy.
Pyszny i słodki smak, kuszący wygląd. A przeze wszystkim - zero wyrzutów sumienia :)


Pralinki jaglane z figami

SKŁADNIKI:
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 szklanki suchej kaszy)
6 fig
2 łyżki rodzynek
1 duża łyżka ekstraktu waniliowego
gorzkie kakao  i wiórki kokosowe do obtoczenia pralinek

PRZYGOTOWANIE:
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu. Potrzebujemy 1,5 szklanki ostudzonej kaszy.
Figi i rodzinki zalewamy wrzątkiem i trzymamy w nim 5 minut. Po odcedzeniu obcinamy ogonki w figach i wszystko rozdrabniamy blenderem na gładką masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ugotowaną kaszę i blendujemy aż wszystko dokładnie się połączy. Formujemy małe kulki i obtaczamy połowę z nich w kakao a drugą połowę w wiórkach kokosowych.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz