poniedziałek, 8 grudnia 2014

Ciasteczka maślane z wanilią. Najprostsze. Najlepsze.

Ciasteczka maślane z wanilią to najprostszy przepis na Świecie. Można go modyfikować dodając do polowy ciasta kakao i robiąc dwukolorowe ślimaczki lub inne kolorowe ciastka. Można dodać do nich nutkę cynamonu i goździków aby nadać im świątecznego charakteru. Można też po upieczeniu udekorować je na niezliczoną ilość sposobów.

Można wiele. Są jednak tak proste i tak pyszne, że znikają zanim zdążymy wyjąć szprycę i kolorowe perełki.


Ciasteczka maślane z wanilią


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki
200 g masła
1/3 szklanki drobnego cukru
3 duże łyżki ekstraktu waniliowego lub nasionka z 1 laski wanilii
2 żółtka

PRZYGOTOWANIE:
Cukier utrzeć z żółtkami na gładką masę. Mąkę wymieszać z pokrojonym w kostkę masłem. Połączyć wszystkie składniki w jednej misce, dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. 
Ciasto przykrywamy folią i chłodzimy przez około 30 minut.
Po przestudzeniu wałkujemy dość cienko na blacie (podsypmy mąką jeśli ciasto będzie się kleiło). Ciasteczka wycinamy i układamy na papierze do pieczenia
Pieczemy w 180 stopniach (góra + dół) przez około 15 minut.
Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, wiec może być tak, ze niektóre ciastka już po 10 minutach będą gotowe. wyjmujmy je dopiero wtedy jak będą delikatnie zarumienione. Te mocno złote będą już zbyt suche.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz