poniedziałek, 26 maja 2014

Hummus - Pysznie, prosto, ciecierzycowo! :)

Upały dają się we znaki. Całe dnie na dworze więc czasu na gotowanie brak a i apetyt większy raczej na przekąski niż na dania obiadowe. Chciałam podzielić się z Wami czymś, co kocham bezgranicznie czyli ciecierzycą. Według mnie to prostota i wspaniały smak a przede wszystkim zdrowie.


Ciecierzyca jest niezwykle bogata w białko, dlatego też stosowana jest jako zamiennik mięsa. Zawiera też wiele witamin z grupy B.  Polecam ja jednak nie tylko tym, którzy są wege. Na prawdę warto włączyć ją do swojego jadłospisu i ciecierzycowymi pysznościami urozmaicić swoją diete.

Jak? Nic prostszego. Jedno słowo- HUMMUS!

Hummus (humus) to pasta z ciecierzycy, bardzo popularna w kuchni arabskiej. Pasuje zarówno do pieczywa typu pita, grzanek lub chleba. Ja uwielbiam hummus na porannych kanapkach, są dzięki niemu sycące i pyszne a jednocześnie nie obciążają żołądka.
Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała z tradycyjnym przepisem. Zmieniając nieco składniki, dodając co nieco, można stworzyć wiele wariantów ciecierzycowej pasty kanapkowej bardzo podobnej do hummusu.


HUMMUS Tradycyjny


SKŁADNIKI:
250g odsączonej ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej)
sok z połowy cytryny
 4 łyżki oliwy z oliwek i 4 łyżki sezamu (lub 4 łyżki pasty tahini)
wyciśnięty ząbek czosnku
szczypta soli i pieprzu do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Sezam delikatnie rumienimy na patelni. Przekładamy do blendera i rozbijamy na pył. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i ciecierzycę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli hummus jest zbyt suchy możemy dodać odrobinę przegotowanej wody lub wody jaka została nam po gotowaniu ciecierzycy.


HUMMUS Orzechowy
SKŁADNIKI:
250g odsączonej ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej)
sok z połowy cytryny
 4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 szklanki orzechów włoskich i laskowych
wyciśnięty ząbek czosnku
łyżka drobno posiekanej pietruszki
2 łyżki kremowego serka kanapkowego
szczypta soli i pieprzu do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Orzechy rozbijamy na pył w blenderze. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i pietruszkę i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy stopniowo ciecierzyce i serek i znów miksujemy.
Idealny do kanapek. Kocham go w połączeniu z rukolą i kiszonym ogórkiem.


HUMMUS Słonecznikowy
SKŁADNIKI:
250g odsączonej ciecierzycy (z puszki lub uprzednio ugotowanej)
sok z połowy cytryny
 4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 nasion słonecznika
wyciśnięty ząbek czosnku
2 łyżki kremowego serka kanapkowego
łyżeczka przypraw- tymianek i rozmaryn
szczypta soli i pieprzu do smaku


PRZYGOTOWANIE:
Nasiona słonecznika rozbijamy na pył w blenderze. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy stopniowo ciecierzyce z ziołami i serek i znów miksujemy.
Świetny z pomidorem i koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz