sobota, 31 maja 2014

Kwiatożercy czyli sałatka z bratkami

Jedliście kiedyś kwiaty? Jeśli nie, to na prawdę warto spróbować. Są na wyciągnięcie ręki, pięknie udekorują nasze talerze i są JADALNE. Oczywiście nie wszystkie, jednak jest ich więcej niż Wam się wydaje:)
Są tacy, którzy upierają się, że miejsce kwiatów jest na łące, w doniczce lub wazonie. Pomyślmy jednak, kiedyś większość roślin, które teraz jemy wydawała się dzika i "nie zjadliwa". Kiedyś też był ten pierwszy raz dla kalafiora, kwiatu cukinii a nawet dla zwykłej sałaty. Ludzie nie chcieli próbować rukoli, bo "przecież to jak mlecz wygląda!", a teraz rukola podbija nasze stoły. Swoją drogą kwiat mlecza też jest jadalny i nadaje się nie tylko na miód lub syrop ale też jako dodatek do sałatki.

Wczoraj wyczarowałam pyszne i proste sałatki z użyciem bratków. Dziś podzielę się z Wami jedną z nich, idealną do lekkiego wina i pieczywa z masełkiem ziołowym.

Sałatka z bratkami i serem wędzonym z miodowym sosem



SKŁADNIKI:
50 g rukoli
kilka plastrów sera wędzonego
5 truskawek
bratki (5 kwiatów)
2 łyżki nasion słonecznika
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:
Plastry sera układamy na umytej i osuszonej rukoli. Posypujemy pokrojonymi w plastry  truskawkami, nasionami słonecznika i kwiatami bratka. Skrapiamy dressingiem z miodu i cytryny.


2 komentarze:

  1. I nic nie trzeba robić z tym bratkiem? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Opłukać, osuszyć i skropić dressingiem z miodu i cytryny:)

      Usuń