Są tacy, którzy upierają się, że miejsce kwiatów jest na łące, w doniczce lub wazonie. Pomyślmy jednak, kiedyś większość roślin, które teraz jemy wydawała się dzika i "nie zjadliwa". Kiedyś też był ten pierwszy raz dla kalafiora, kwiatu cukinii a nawet dla zwykłej sałaty. Ludzie nie chcieli próbować rukoli, bo "przecież to jak mlecz wygląda!", a teraz rukola podbija nasze stoły. Swoją drogą kwiat mlecza też jest jadalny i nadaje się nie tylko na miód lub syrop ale też jako dodatek do sałatki.
Wczoraj wyczarowałam pyszne i proste sałatki z użyciem bratków. Dziś podzielę się z Wami jedną z nich, idealną do lekkiego wina i pieczywa z masełkiem ziołowym.
Sałatka z bratkami i serem wędzonym z miodowym sosem
SKŁADNIKI:
50 g rukoli
kilka plastrów sera wędzonego
5 truskawek
bratki (5 kwiatów)
2 łyżki nasion słonecznika
sok z połowy cytryny
2 łyżki miodu
PRZYGOTOWANIE:
Plastry sera układamy na umytej i osuszonej rukoli. Posypujemy pokrojonymi w plastry truskawkami, nasionami słonecznika i kwiatami bratka. Skrapiamy dressingiem z miodu i cytryny.
I nic nie trzeba robić z tym bratkiem? :D
OdpowiedzUsuńOpłukać, osuszyć i skropić dressingiem z miodu i cytryny:)
Usuń